20 Haziran 2017 Salı

Günün adamı; Karıncaezmez Şevki

Karıncaezmez Şevki  (1919-2000) Gerçek adı Şevki Güney; Galatasaray tarihinin sembolleri arasına girmiş ünlü amigo. 1940-70 yılları arasında Türkiye'nin en tanınan kişilerinden biriydi. Tepeden tırnağa sarı-kırmızı ilginç kıyafetleri, sarı-kırmızı otomobili ve kendine özgü tavırlarıyla dikkat çekerdi. Galatasaray kadar olmasa da rakıyı çok severdi.
Ceketinin mendil cebine yerleştirdiği su dolu küçük şişe içinde daima taze, kokulu çiçekler olurdu. Bilhassa galibiyetlerden sonra kurduğu çilingir sofrasını sarı-kırmızı çiçeklerle donatırdı. Çiçekle özel bir ilişkisi vardı. Şair Refik Durbaş meyhanedeki herkese bir papatya yaprağı dağıttığını anlattığı Karıcaezmez Şevki için şu dizeleri yazmıştır:
Bir kadehe değse eli
Hicran eli uzak eli
Su rakıya dönüşür
Rakı kırmızıya
Karıncaezmez Şevki, dolmuş esnafı olmadan önce 15 yıl İETT'de direksiyon sallamıştı. Galatasaray'ın Fenerbahçe'ye yenildiği bir maçın ardından uğursuz geliyor diye fanatikler onu tribünden aşağı attı. Sağ kolu kırıldı. Kolu alçı içinde birkaç kere daha kırıldı, sonunda kangren oldu. Karıncaezmez Şevki, kolu kesilerek kurtarıldı. Bu yüzden yaşama küstü ve sessizce huzurdan çekildi. Durbaş şiirini şöyle bitirir:
Bütün maçlarını kaybetmiştir Galatasaray
Karıncaezmez Şevki yine şampiyon

Rakı Ansiklopedisinden alıntıdır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Ah İstanbul Ah İstanbul - 2

Ahmet Cemaleddin Saraçoğlu,  II. Abdülhamit 'in  istibdat devri  olarak anılan baskı rejimi sırasında, İstanbul'un etliye sütlüye k...