13 Haziran 2017 Salı

Kulüp Rakısı

Kulüp Rakısı Tekel tarafından 1930'lu yıllarda piyasaya çıkarılan ve halen Mey Alkollü İçkiler San. ve Tic. A.Ş. tarafından üretilmekte olan rakı.
Tekel'in yaşayan en eski rakı markası olan Kulüp, halen ilk etiketi ile piyasaya sunulmaktadır. Türk afiş sanatı ve reklamcılığının ilk temsilcilerinden İhap Hulusi Görey'in dizayn ettiği ve sanatçıyı yakın dostu Fazıl Ahmet Aykaç ile rakı sofrasında keyifle sohbet ederken gösteren etiket, bu ürünün kendi tarihini yazdığının kanıtıdır. Tekel döneminde yalnızca İstanbul İçki Fabrikası'nda %50 alkol derecesinde üretiliyor ve piyasaya 5, 35, 70 cl.'lik şişelerde sunuluyordu.
Kulüp Rakısı'nın imalat talimatnamesinde; "iyi vasıfta kuru ve yaş üzüm, tercihan Çeşme olmak üzere taze anason, iyi vasıflı içme suyu kullanılacak; taktir ameliyesi sırasında %10 baş, %65 orta ve %25 son mahsul alınacak; baş ve son mahsul imalatta tekrar kullanılmayacak" gibi detaylar vardır. Tamamı suma ile ve Altınbaş Rakı'dan daha az, Yeni Rakı'dan daha fazla anason kullanılarak elde edilen bu rakının, meraklısına hitap eden ve tutarlılık, denge, dostluk simgeleyen bir ürün olduğu söylenebilir.
Özelleştirme sonrası Mey Alkollü İçkiler San. ve Tic. A.Ş. tarafından, Nevşehir İçki Fabrikası'nda üretilmekte ve dizaynı yenilenen 5, 35, 70cl.'lik şişelerde eski etiketi ile piyasaya sunulmaktadır. FÜGEN BASMACI

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Ah İstanbul Ah İstanbul - 2

Ahmet Cemaleddin Saraçoğlu,  II. Abdülhamit 'in  istibdat devri  olarak anılan baskı rejimi sırasında, İstanbul'un etliye sütlüye k...