13 Haziran 2017 Salı

Küçük Çiftlik Parkı Gazinosu

Küçük Çiftlik Parkı Gazinosu İstanbul'da, Dolmabahçe-Maçka arasında, alaturka yazlık gazino. Buranın 20'lerin sonunda ünlü sazendelerin yuvası haline geldiği bilinir. 
Safiye Ayla, anılarında, 30'ların başında burada sahneye çıktığını ve gözden kaybolmasın diye işletmeci Ziver Bey tarafından parktaki eski küçük şehzade köşklerinde misafir edildiğini anlatır. Gazino, 1969'da lunapark olana kadar çok parlak mevsimler geçirdiği gibi, dönem dönem kapılarını kapayarak istikrarsız bir hayat sürdü. Uzun yıllar Kristal Gazinosu sahibi Anlar ailesi tarafından işletilen bahçe, yine bu ailenin öncülüğünde bütün gazinolara yerleşen "Pazar günleri içkisiz aile matinesi" uygulamasının en başarılı deney alanı oldu. Küçük Çiftlik, müzik ve eğlence tarihine üç değerli hatıra fotoğrafı armağan etti: İlk kez bir saz üstadı, Selahattin Pınar, burada tamburuyla solo şarkılar söyledi. [bkz. İçen bir daha ayılmaz] 1944'te halk müziğini gazino sahnelerinde assolistler katına çıkarmak Türkü Ana lakaplı Ermeni sanatçı Zehra Bilir'e (doğumu Eliza Surhantakyan) burada nasip oldu. 1955'te Zeki Müren ilk kez burada sahneye çıktı, beyaz frakıyla, renkli payetler ve küçük bir inciyle süslü papyonuyla, kıyafet devrimini burada başlattı.

Rakı Ansiklopedisi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Ah İstanbul Ah İstanbul - 2

Ahmet Cemaleddin Saraçoğlu,  II. Abdülhamit 'in  istibdat devri  olarak anılan baskı rejimi sırasında, İstanbul'un etliye sütlüye k...